قوس 08, 1403 12:29 Asia/Kabul
  • دیدبان حقوق بشر: طالبان مانع نشر محتوای انتقادی در رسانه‌ها می‌شوند

دیده بان حقوق بشر از مداخله حکومت طالبان در کار رسانه‌ها و مشکلات خبرنگاران در این کشور ابراز نگرانی کرده است.

به گزارش سحر افغانستان؛ این سازمان به روز سه‌شنبه "۲۶ نوامبر" با اشاره به گزارش اخیر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) و دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران در افغانستان اعلامیه را نشر کرده و در آن گفته که طالبان مستقیماً در اتاق‌های خبر رسانه‌ها در افغانستان کار می‌کنند تا از هر نوع محتوای انتقادی جلوگیری کنند.
در گزارش این سازمان همچنان آمده که آنها "طالبان" خبرنگاران را بازداشت و شکنجه کرده و گزارش‌های رسانه‌ها را به شدت محدود کرده اند.

به گفته دید‌بان حقوق بشر، از زمانی که طالبان در اگست سال ۲۰۲۱ قدرت را به دست گرفتند، تا حد زیادی چشم‌انداز رسانه‌ای افغانستان را تخریب کرده‌اند و چنان فضای ترس ایجاد کرده‌اند که خبرنگاران افغان نمی‌توانند واقعاً تحقیق کنند یا گزارش بدهند..

در این گزارش مشترک آمده که خبرنگاران و رسانه‌ها از جمله با سانسور و محدودیت شدید دسترسی به اطلاعات روبه رو اند که تشدید محدودیت‌ها، تهدید و فشارها از سوی طالبان، باعث خودسانسوری خبرنگاران و رسانه‌ها شده، روی آزادی بیان در افغانستان تأثیر منفی برجا گذاشته است.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در گزارش خود گفته که از ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا ۳۰ سپتمبر سال جاری میلادی، ۳۳۶ مورد نقض حقوق بشر علیه خبرنگاران به شمول ۲۵۶ مورد دستگیری‌های خودسرانه، ۱۳۰ مورد شکنجه و بدرفتاری و ۷۵ مورد فشار و تهدید را مستند ساخته است.

این در حالی است که خانه آزادی بیان تأکید دارد که آمار ارائه‌شده در این گزارش، به‌مراتب کمتر از واقعیت‌های تلخی است که روزانه در جامعه رسانه‌ای افغانستان رخ می‌دهد

این نهاد حامی خبرنگاران گفت که در سه سال گذشته بیش از ۳۰۰ رسانه تعطیل شده‌اند، ۹۰ درصد زنان خبرنگار شغل خود را از دست داده‌اند، و طالبان ۲۱ دستورالعمل سخت‌گیرانه علیه رسانه‌ها صادر کرده‌ است. اما به گفته این نهاد، در گزارش یوناما به این موارد پرداخته نشده است.

به گفته این نهاد، این دستورالعمل‌ها برای سرکوب آزادی بیان، سانسور گسترده، و محدودسازی فعالیت رسانه‌ها طراحی شده‌اند.

تگ