جدی 24, 1402 14:08 Asia/Kabul
  • مسجد جامع عیدگاه ؛ بازگو کننده معماری و فرهنگ غنی اسلامی

در کشورهای اسلامی از جمله افغانستان یکی از جاذبه های پربازدید برای گردشگران خارجی، مساجد می باشد و مسجد جامع عیدگاه افغانستان Eidgah Great Mosque به عنوان دومین مسجد بزرگ افغان ها یکی از همین جاذبه هاست. به همین دلیل نیز گاها از این مسجد به عنوان مسجد جامع افغانستان یاد می شود که میلیونها نمازگزار عید را هر سال دو بار گردهم می آورد. این مسجد در نزدیکی پل محمد خان و ورزشگاه ملی در بخش شرقی شهر کابل (یکی از محلات ثروتمندنشین) قرار دارد.

بی تردید یکی از مساجد بزرگ و زیبای کشور افغانستان، مسجد جامع عیدگاه افغانستان می باشد. این مسجد در یکی از محلات مرفه کابل قرار داشته و اصولا به عنوان دومین مسجد بزرگ شهر کابل نیز معروف است. مسجدی که از دیرباز میزبان انواع مراسمات و جشن هایی بوده که در آن پادشاهان و امیران هم شرکت می کرده اند. این مسجد تاریخی به فرمان بابور حاکم مغول ساخته شد و برای ساخت آن از سنگ های گرانبهای استان های پنجاب و سند استفاده کرده اند.

مسجد جامع عیدگاه دارای 4 مناره در جلو 4 مناره در پشت و یک مناره کوچک در وسط بام و راهروهای طاقدار زیادی می باشد. همچنین نمای این بنا به رنگ سفید و کرمی رنگ شده است و یکی از شاخصه های منحصربفرد آن طرح طویل و کم عرض آن است. در کل معماری این مسجد میراث غنی مسلمانان را نشان می دهد.

 

وجه تسمیه عیدگاه چیست؟

 

 عیدگاه کلمه فارسی و به معنی فضای بازی است که مردم در موقع جشن های ملی و مذهبی در آنجا جمع می شوند. به همین علت نیز مسجد مذکور از دیرباز میزبان انواع مراسمات و جشن هایی بوده که در آن پادشاهان و امیران افغانی هم شرکت می کرده اند. از این گذشته اراضی باز اطراف مسجد نیز به عنوان پارکینک کامیون هایی استفاده می شود که کالاهایی را به پیشاور برده و کالاهایی را نیز از آنجا به داخل افغانستان می آورند.

درباب ساخت مسجد جامع عیدگاه افغانستان روایت های تاریخی متعددی نقل شده است اما در مراجع تاریخی متعددی به نام بابور به عنوان پایه گذار اصلی ساخت این مسجد اشاره شده است. بر طبق روایت اول، این مسجد به دستور بابور حاکم امپراطوری مغول ساخته شده و بعدا پادشاه عبدالرحمان خان آن را در مقیاس وسیعی بازسازی کرده است. اما روایت دوم جهانگیر را به عنوان سازنده اصلی این مسجد با استفاده از مصالح محلی معرفی می کند. در این مورد مستندات تاریخ افغان هم نشان می دهد که در سال 1901 میلادی، امیر افغانستان در این مسجد با انجام اعمال و فرضیاتی عید مذهبی را جشن گرفت.

مسجد جامع عیدگاه افغانستان در بخش اعیان نشین کابل قرار داشته و به واقع آن را می توان بازگو کننده معماری و فرهنگ غنی اسلامی دانست. اینجا همان مکانی است که زائران و نمازگزاران را از نقاط دور دست افغانستان و حتی جهان برای بازدید از یک مکان مقدس جذب می کند. نمای این مسجد با رنگ های سفید و کرمی رنگ شده و دارای چهار مناره بزرگ در جلو و پشت و یک مناره نیز در مرکز بام این بنا قرار دارد. از جذابیت معماری این بنا نیز طرح ساخت آن می باشد

اگر به داخل این مسجد آمد و خوب به آن نگاه کنید، یکسری طاق های دراماتیک را می بینید که به صورت تودر تو و پشت سرهم قرار گرفته و به طول این مسجد افزوده اند

به جز 3 راهرو طاقدار رنگ آمیزی شده به رنگ کرمی این مسجد دارای 18 راهرو طاقدار سیاه در هر طرف از طولش می باشد. منطق حیاط با عنوان میدان عیدگاه شناخته می شود که یک فضای وسیع بوده و در هنگام ادای فرضیه نماز و یا برگزاری اعیاد پذیرای میلیونی مسلمانان مشتاق می باشد

 

تگ