نگاهی به سفر فرمانده «سنتکام» به مناطق مرزی پاکستان و افغانستان
زمانی که تنش میان طالبان و پاکستان همچنین عملیات داعش افزایش یافته است و پرواز احتمالی پهپادهای آمریکا از مسیر پاکستان نیز مطرح می شود، فرمانده فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) از مناطق مرزی پاکستان و افغانستان بازدید کرده است.
به گزارش تلویزیون سحر افغانستان، ژنرال مایکل کوریلا؛ فرمانده نیروهای مرکزی آمریکا (سنتکام) در سفر به پاکستان از ایالت خیبرپختونخوا نیز دیدار و درباره وضعیت امنیتی در نوار مرزی افغانستان با ژنرال عاصم منیر؛ فرمانده جدید ارتش پاکستان گفتگو کرده است
.این ژنرال آمریکایی از ۱۴ تا ۱۶ دسامبر به پاکستان سفر و با مقامهای نظامی پاکستان دیدار داشته و با فرمانده ارتش پاکستان درباره نیروها، همکاری امنیتی دوجانبه و تلاش برای بهبود امنیت منطقه بحث و تبادل نظر کرده است.
در اعلامیه سفارت آمریکا در اسلام آباد از همکاری ۷۵ ساله دو کشور سخن گفته شده و آمریکا ۹۷ میلیون دالر را برای بهبود امنیت غذایی و مبارزه با حوادث طبیعی به پاکستان کمک کرده است.
شماری از مقامات طالبان پاکستان متهم کردهاند که به نیروهای آمریکایی اجازه میدهد که از خاک این کشور علیه افغانستان استفاده کند و پهپادهای آمریکایی از پاکستان وارد قلمرو افغانستان میشوند.
حمله پهپادی به ایمن الظواهری؛ رهبر شبکه القاعده در کابل نیز توسط پهپادهایی صورت گرفت که از پاکستان برخاسته بودند.
این دیدار در زمانی بسیار حساس، صورت می گیرد؛ زمانی که تنش میان طالبان و پاکستان به طور خطرناکی اوج گرفته و درگیری های خونین مرزی، علیرغم تاکید مقام های دوطرف بر مهار آن همچنان رخ می دهد، قربانی می گیرد و تکرار می شود.
روز جمعه، پاکستان اعلام کرد که کاردار سفارت طالبان در اسلام آباد را به وزارت خارجه آن کشور فراخوانده و حملات اخیر مرزی را محکوم کرده است.
به این ترتیب، دیدار فرمانده سنتکام از ایالت خیبرپختونخواه ممکن است حاوی این پیام قدرتمند به طالبان باشد که واشنگتن همانگونه که در دوره نظام جمهوری، اسلام آباد را بر کابل، ترجیح داد، اکنون نیز مصمم است که در صورت تشدید تنش ها میان طالبان و پاکستان، جانب پاکستان را بگیرد.
این سفر در عین حال، تاکیدی دوباره بر این موضع آمریکا است که از نظر ایالات متحده، دیورند مرز رسمی میان افغانستان و پاکستان است و رویکرد طالبان در این زمینه غیرقابل قبول می باشد.
از جانب دیگر، بعید نیست که این سفر، اولویت های دیگری نیز داشته باشد.
به ویژه از این حیث که ایالت خیبرپختونخواه، از زمان جنگ مجاهدین افغان علیه شوروی، کانون اصلی اجتماع گروه های «جهادی» فراملیتی بوده که از حمایت قوی آمریکا برخوردار بوده اند.
به گزارش جمهور، این ایالت در طول سال های گذشته هم این جایگاه را حفظ کرد؛ به گونه ای که در زمان سلطه نظام جمهوری در افغانستان، کانون اصلی حضور و فعالیت تندروهای طالبان بود و اردوگاه ها، آموزشگاه ها و پناهگاه های اعضا و رهبران طالبان عمدتا در این منطقه واقع بود.
اکنون که سراسر افغانستان، تبدیل به یک خیبرپختونخوا بزرگ شده، بدون شک، خیبرپختونخوا پاکستان، کارکرد پیشین خود را دست کم درباره طالبان از دست داده؛ اما این وضعیت در مورد فعالیت دیگر گروه های تروریستی فراملیتی تغییر نکرده است؛ گروه هایی که همچنان به عنوان نیروهای نیابتی آمریکا در منطقه عمل می کنند و پاکستان نیز از رهگذر این پروژه های ویرانگر، سود می برد.
چه بسا اعطای ۹۷ میلیون دالر «کمک» آمریکا به بهبود امنیت غذایی و مبارزه با حوادث طبیعی در پاکستان نیز در قبال میزبانی پاکستان از گروه های تروریستی مورد حمایت آمریکا صورت گرفته باشد.
به عنوان نمونه، داعش یک پروژه پیچیده و مخوف است که از سوی آمریکا کنترل می شود و طالبان می گویند که از پاکستان وارد افغانستان می شود.
تصور می شود که در پی تضعیف این گروه در عراق و سوریه، اکنون تمرکز اصلی آمریکا بر توسعه و تقویت آن در افغانستان است.
حمله های مرگبار اخیر در کابل و سایر شهرها بر اهداف طالبان و حامیان آن، تایید می کند که داعش با حمایت آمریکا به مرحله عملیاتی رسیده و اکنون می تواند افغانستان را به کانون اصلی فعالیت های هراس افکنانه خود بدل کند.
البته واضح است که این پروژه تنها در افغانستان متوقف نمی ماند و اهدافی فراتر از افغانستان دارد.