۲۴ نهاد در ایران برای مهاجرین برنامهریزی میکنند
به گفته کارشناسان شرکت کننده در یک نشست تخصصی، پدیده مهاجران افغانستانی در ایران دائمی است، اما مثل پدیده موقت سیاستگذاری شده.علاوه براین، در ایران ۲۴ نهاد در مورد اتباع خارجی برنامهریزی می کنند، اما از طرحهای یکدیگر خبر ندارند.
نشستی با عنوان «مساله شناسی مهاجرین افغانستانی در ایران: الزامات و بایستههای سیاسی» به صورت برخط توسط گروه جمعیتشناسی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. در این نشست «ماندانا تیشهیار»، معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی و پژوهشگر حوزه مهاجرت، «رسول صادقی»، دانشیار جمعیت شناسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه مهاجرت و «عباس علیپور»، مدیر کل تقسیمات کشوری وزارت کشور حضور داشتند و «احمد دراهکی»، مدیر گروه جمعیتشناسی دانشگاه علامه طباطبائی دبیر نشست بود.
به گفته کارشناسان شرکت کننده در یک نشست تخصصی، مسئله مهاجران افغانستانی در ایران چند وجهی است و باید در ابتدا شناختی درست از جمعیت مهاجر در ایران حاصل شود و سپس سیاستگذاری یکپارچه و منجسم صورت بگیرد.
علاوه براین، در ایران ۲۴ نهاد در مورد اتباع خارجی برنامهریزی می کنند، اما از طرحهای یکدیگر خبر ندارند.
رسول صادقی، دومین سخنران نشست گفت: جنس مهاجرتهایی که از جنوب به جنوب یا از کشورهای در حال توسعه به در حال توسعه است، با جنس مهاجرتهای جنوب به شمال بسیار متفاوت است. در مهاجرتهای از جنوب به شمال، بیشتر مهاجرتها به شکل داوطلبانه است و بیشتر در چارچوب سیاستهایی به اسم گزینشی و بر اساس نیازهایی که مخصوصا در حوزه بازار کار است، اتفاق میافتد. پس در اینجا بحث مهاجر پذیری را به عنوان یک سیاست دنبال میکنیم.اما در بحثی دیگر، این طرف قضیه مهاجرتهایی که از کشورهای در حال توسعه به کشورهای در حال توسعه و اصطلاحا کشورهای جنوب به جنوب اتفاق میافتد، مهاجرتها بیشتر در قالب مهاجرتهای اجباری است که آمارش هم در حال افزایش است.
مهاجرتهای اجباری به به شکل تودهای اتفاق میافتند و عمدتا ناشی از جنگ و ناامنی هستند و مقصد هم عمدتا کشور همسایه است.
بحث اصلی که در اینجا داریم چالشهای حوزه سیاستگذاری است؛ اما نکتهای در اینجا وجود دارد که شاید بتوان به عنوان یک نقطه ضعف در نظر گرفت این است که نگاه سیاستگذاری در ایران در این حوزه به ویژه مهاجران افغانستانی این بوده که یک پدیده موقتی اتفاق افتاده و جنگی است که تمام میشود و مهاجران برمیگردند. در حالی که شما میبینید جزء پایدارترین جریانات مهاجرتی در دنیاست.
به همین دلیل ما سیاستهایمان سیاستهای پایداری نبوده و حتی سیاستگذاریها در این حوزه هم مبتنی بر شناخت این اجتماع و تغییراتی که در این اجتماع اتفاق افتاده نبوده.
از جمله مسائلی که در این نشست مورد بحث قرار گرفت این بود که تقریبا ۲۴ نهاد در جمهوری اسلامی برای اتباع خارجی به صورت مستقیم و غیر مستقیم برنامهریزی میکنند و هیچ کدام از این نهادها از طرحهای دیگری خبر ندارند! بنابراین سازمان ملی مهاجرت باید به عنوان متولی امر در آینده به ساماندهی این مساله اقدام کند.