دلو 06, 1400 23:35 Asia/Kabul
  • طالبان ملزم به رعایت تعریف جامعه جهانی از حکومت فراگیر نیست/برای گسترش روابط با ایران تلاش می شود

معاون سخنگوی طالبان با تاکید بر ایجاد تعامل یکسان با همه کشورها و گسترش روابط با ایران، اظهارداشت که دولت جدید افغانستان ملزم به رعایت تعریف جامعه جهانی از حکومت فراگیر نیست.

«انعام الله سمنگانی» معاون سخنگوی طالبان با حضور در برنامه «چراغ سرخ» تلویزیون سحر افغانستان درباره حکومت فراگیر، روابط با کشورهای منطقه و جهان همچنین حقوق زنان، آموزش و نشست اخیر اسلو گفتگو کرد.

وی در این برنامه خاطرنشان کرد که «امارت اسلامی» برای فعال شدن ادارات دولتی همچنان تلاش می کند و در عین حال به دنبال احیا و کمک به بخش خصوصی در افغانستان است تا زمینه اشتغال بیش از گذشته در این کشور فراهم شود.

سمنگانی گفت که مردم افغانستان با فقر و وضعیت معیشتی نامناسبی روبرو هستند بنابراین باید بخش خصوصی فعال شود همچنین سرمایه گذاری خارجی صورت گیرد تا نقش آنها در اقتصاد افغانستان گسترش یابد.

معاون سخنگوی طالبان ادامه داد که طی سال جاری برای نخستین بار پس از دو دهه، افغانستان توانست از عواید داخلی و بدون کمک خارجی بودجه این کشور را تهیه کند. این در حالی است که در گذشته نظام افغانستان را آمریکا و غرب در جهت اهداف استعماری خودشان پیش می بردند.وی افزود که اکنون طالبان روی پای خود ایستاده است و به دنبال کمک ها و اهداف خارجی ها نیست.

عضو ارشد طالبان درباره اهداف اقتصادی طالبان گفت که امنیت و اقتصاد لازم و ملزوم یکدیگرند و در دولت گذشته، این عرصه ها با مشکلات بسیاری روبرو بود از جمله فساد اداری گسترده ای وجود داشت اما اکنون حتی جامعه جهانی به این باور رسیده است که امنیت در افغانستان تامین شده است و مشکلات اقتصادی نیز برطرف شده است.

  • طالبان به دنبال تعامل با همه کشورها است/کسی تهدید نمی شود

سمنگانی با اشاره به سرمایه گذاری خارجی در افغانستان ادامه داد: سرمایه گذاران خارجی به ویژه منطقه علاقمندی زیادی نشان داده اند اما هنوز مشکلات سیاسی وجود دارد و جامعه جهانی تعامل درست و رسمی با افغانستان ندارد. همچنین دارایی های افغانستان مسدود است و سرمایه گذاران از این ناحیه نگران هستند.با این حال، طالبان سعی می کند تا اعتماد آنها را جلب کند و ما با سیاست خوب و سازنده برای متقاعد کردن کشورهای منطقه و جامعه جهانی تلاش می کنیم.

معاون سخنگوی طالبان در پاسخ به نقش چین در دولت کنونی افغانستان نیز گفت که طالبان در عرصه سیاسی و اقتصادی به دنبال تعامل یکسان با همه کشورها است، ما نمی خواهیم در زاویه و بلوک خاصی قرار بگیریم.

وی افزود: تلاش می کنیم با استفاده از فرصت کنونی که بساط اشغال نیز برچیده شده است با همه کشورها تعامل و تفاهم خوبی داشته باشیم. طالبان به تفاهم بین کشورها منطقه ای باور دارد. کشورها منطقه نیز باید مشکلات یکدیگر را در نظر بگیرند و به ویژه در مقابله با سیاست های جهانی موضع واحدی داشته باشند.

این مقام طالبان در ادامه با تاکید بر حسن همجواری و رابطه خوب با کشورهای همسایه گفت که ما معتقد به روابط حسنه هستیم. هیچ تهدیدی از افغانستان علیه دیگر کشورها صورت نخواهد گرفت. از تمامی مرزهای این کشور پاسداری می کنیم و در داخل افغانستان نیز امنیت تامین شده است.

انعام الله سمنگانی خاطرنشان کرد که افغانستان در گذشته در اختیار مردم این کشور نبود، سرنوشت آن نیز در اختیار خارجی ها بود. دولت گذشته سیاست نامتعادلی داشت و با اندک تغییری دستخوش تحولات می شد. همچنین کشورهای غربی منافع و اهداف خاصی داشتند.اکنون افغانستان مستقل بر حسن همجواری تاکید دارد و در عین حال تلاش می کند که همه روابط خوبی داشته باشد البته دیگران نیز با درنظر گرفتن ملاحظات افغانستان از هرگونه مداخله پرهیز کنند.

  • تلاش برای گسترش روابط با ایران

معاون سخنگوی طالبان درباره روابط با ایران نیز گفت که جمهوری اسلامی ایران را یک همسایه خوب و بزرگ می دانیم و برای گسترش روابط حسنه تلاش می کنیم.ایران نیز در قبال مسائل افغانستان همواره زمینه های خوبی را فراهم کرده است و ما امیدواریم که افغانستان و ایران روابط را گسترش دهند.

وی درباره روابط اقتصادی با ایران نیز ادامه داد که طالبان به روابط خوب اقتصادی با ایران باورمند است. در ماههای اخیر نیز نشست هایی که با مقامات ایران در کابل و تهران صورت گرفت، بیشتر بر مسائل افغانستان تمرکز داشت و بر گسترش تعاملات اقتصادی نیز تاکید شد که واردت برق نیز نمونه این همکاری هاست. ما از ایران سپاسگذار هستیم و برای گسترش روابط نیز تلاش می کنیم.

  • فشار خارجی برای حکومت فراگیر مغرضانه است

عضو ارشد طالبان در ادامه با اشاره به حکومت فراگیر در افغانستان نیز اظهارداشت که فشارهای خارجی درباره حکومت فراگیر مغرضانه است. ما باور داریم که به مردم افغانستان در عرصه های مختلف سهم داده شود و گام های خوبی نیز برداشته شده است.حکومت جدید به دنبال فراگیری بیشتر است البته احتمالا جامعه جهانی تعریف های دیگری داشته باشد که طالبان ملزم به پذیرفتن آنها نیست و بر اساس منافع افغانستان تصمیم خواهد گرفت.

سمنگانی ادامه داد که غربی ها یک نظام را در افغانستان ایجاد کرده بودند حتی 75 درصد هزینه آن را پرداخت می کردند همچنین کابینه و ریاست جمهوری تعیین می کردند اما همه دیدند که نظام آنها پیش از طالبان فروپاشید زیرا متکی به خارجی ها بود و این درس خوبی است.جامعه جهانی باید بیاموزد که افغانها را به حال خود بگذارد تا خودشان بر سرنوشت این کشور حاکم شوند. اکنون دولتی به جود آمده است که جان و مال مردم امنیت دارد پس می تواند از عهده اداره این کشور براید و پافشاری های جامعه جهانی در این زمینه جایی ندارد.

معاون سخنگوی طالبان افزود که شاید جامعه جهانی به دنبال افرادی است تا در راس نظام قرار بگیرد اما طالبان معتقد است که افغانستان در شرایط ویژه ای قرار دارد بنابراین باید پایه های این نظامی محکم شود.اگر اکنون به خواسته های آنها تن دهیم، مانند گذشته این کشور به جهت ها و جزایر قدرت تقسیم می شود و این هرگز راه حل نیست. ما برای برون رفت از بحران کنونی نیازمند فرصت هستیم.جامعه جهانی طی 20 سال گذشته افغانستان را در اختیار داشت اما کاری از پیش نبرد بنابراین اکنون باید فرصت داده شود.

  • کشورها به جای ایجاد چالش به طالبان فرصت دهند

وی در پاسخ به برخی انفجارهای اخیر و فعالیت گروه تروریستی داعش نیز گفت: باوجودی که هنوز سیستم های امنیتی و ارگانهای دولتی روند تکاملی را طی نکرده اند اما بازهم چالش های جدی امنیتی وجود ندارد و مشکلات مدیریت شده است.افغانستان 20 سال تحت استعمار بوده است. گروههای مختلفی در این کشور وجود داشته است که از سوی برخی با اهداف خاص نیز حمایت می شده است. آنها تلاش کردند تا تفرقه و وحشت ایجاد کنند اما طالبان بسیاری از این تهدیدها را در نطفه خنثی کرد.امارت اسلامی از کشورهای خارجی می خواهد تا به جای چالش با حکومت کنونی افغانستان به ما فرصت دهند.

این مقام طالبان در ادامه با اشاره به حقوق زنان در افغانستان تصریح کرد که آنچه طی این مدت درباره حقوق زنان تبلیغات می شد، کاملا نادرست بود. طالبان تلاش کرده است تا زمینه مناسب و محیط خوب برای درس و کار زنان فراهم کند. هم اکنون در برخی از ادارات مانند گذرنامه، فرودگاهها و پلیس حضور زنان پررنگ است.همچنین ما متعهد هستیم تا از بهار سال آینده زمینه تحصیل را در همه سطوح به ویژه برای زنان فراهم کنیم. یادآوری می کنم که تاکنون اقتصاد مشکل بزرگی بوده است و هم دختران و پسران از برخی مسائل محروم بودند زیرا مشکلات اقتصادی سبب شده بود تا دانشگاهها هم فعالیتی نداشته باشند.امارت اسلامی سعی کرده است در این مدت با استفاده از عواید داخلی در سال آینده در عرصه های تحصیلی زمینه مناسب را فراهم کند.

  • افغانستان خانه همه اقوام است

وی  با بیان این که افغانستان خانه همه اقوام است، تاکید کرد: طالبان به دنبال حقوق همه اقلیت ها در افغانستان است. اراده نقض حقوق ندارد همواره در این زمینه دیدارهایی داشته است و تلاش می کند تا زمینه زندگی بهتر را فراهم کند.امارت اسلامی تلاش می کند تا اهل تسنن، اهل تشیع، سیک ها و سایرین از حقوق مساوی برخوردار شوند و در عرصه های مختلف خدمت کنند و در آبادی افغانستان نقش بگیرند.

انعام الله سمنگانی درباره احتمال عدم رسمیت یافتن طالبان گفت: صبر زیادی نشان دادیم و البته خواهیم داد، در عین حال باور داریم، همانطور که آمریکا و متحدانش را در یک گفتگو و مبارزه طولانی متقاعد کردیم، امروزه نیز از طریق مواضع منطقی با جهان تعامل خواهیم کرد.

عضو ارشد طالبان همچنین با اشاره به مصاحبه اخیر سراج الدین حقانی وزیر کشور طالبان با الجزیره نیز گفت که حرفهای آقای حقانی وزیر کشور امارت اسلامی درست توجیه و برداشت نشده است.ما به هیچ وجهی تهدیدی علیه دیگران نیستیم. ما تامین امنیت و عدم تهدید از خاک افغانستان را نیز به نفع خودمان می دانیم.

معاون سخنگوی طالبان در بخش پایانی درباره بازداشت ها و اعتراض های اخیر در افغانستان گفت: توصیه هایی که رهبران طالبان به اعضای خود دارند، دلیلی بر عدم هماهنگی نیست. این توصیه ها لازم است تا جلوی تغافل و تساهل گرفته شود و مشکلی به وجود نیاید. همواره تلاش شده است تا مسئولان بیدار نگه داشته شوند بنابراین هیچ عدم هماهنگی بین طالبان وجود ندارد.

انتهای پیام.