پیشرفت پروژه تاپی؛ تکمیل ۱۱ کیلومتر از خط لوله گاز در افغانستان
مقامهای طالبان و ترکمنستان در جریان بازدید از روند کار پروژه تاپی در ولایت هرات، درباره تسریع این پروژه گفتوگو کردند. دفتر والی طالبان در هرات اعلام کرد که تاکنون ۱۱ کیلومتر از خط لوله گاز تاپی در خاک افغانستان تکمیل شده است.
به گزارش سحر افغانستان؛ دفتر والی طالبان در هرات روز شنبه با انتشار خبرنامهای نوشت که هدایتالله بدری، وزیر معادن، اسلامجار والی هرات، مهاجر فراهی، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه همراه با هیئت بلندپایه ترکمنستان، از پیشرفت کار پروژه تاپی در داخل افغانستان بازدید کردند.
طالبان مشخص نکردهاند که این هیئت ترکمنستانی شامل کدام مقامات بوده است.
دفتر والی طالبان در هرات افزود که در جریان این بازدید، دو طرف ضمن رایزنی درباره تسریع روند اجرای این پروژه بزرگ، بر اهمیت تکمیل بهموقع آن تاکید ورزیدند.
بر اساس اطلاعات اداره محلی طالبان در هرات، «تسهیلات لازم برای پیشبرد سریع کار پروژه تاپی فراهم شده و تاکنون حدود یازده کیلومتر لولهگذاری به انجام رسیده است.»
ترکمنستان با جدیت خط لوله تاپی را دنبال میکند. هیئتهای این کشور طی یک سال گذشته بارها به کابل و هرات سفر کرده و خواستار تسریع روند اجرا و رفع چالشها و موانع موجود در خاک افغانستان شدهاند.
خط لوله تاپی با طولی بالغ بر ۱۸۱۴ کیلومتر طراحی شده که ۲۱۴ کیلومتر آن در ترکمنستان، ۷۷۴ کیلومتر در افغانستان و ۸۲۶ کیلومتر در پاکستان امتداد خواهد داشت.
این خط لوله برای انتقال سالانه ۳۳ میلیارد مترمکعب گاز از میدان گالکینیش در جنوب ترکمنستان برنامهریزی شده و مسیر آن از شهرهای هرات و قندهار در افغانستان و همچنین کویته و ملتان در پاکستان عبور کرده و به فازیکا در هند منتهی میشود.
مدیریت این پروژه بر عهده کنسرسیوم شرکت خط لوله تاپی است که در آن ترکمنگاز با ۸۵ درصد سهم، شرکت گاز افغانستان، سیستمهای گاز بینایالتی پاکستان و شرکت GAIL هند هر یک با ۵ درصد سهم در آن مشارکت دارند.
هزینه کل این پروژه ۱۰ میلیارد دالر اعلام شده است.
کار پروژه تاپی نه سال پیش با حضور رهبران وقت افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند در هرات کلید خورد، اما به دلیل اختلافات میان کشورها و ناامنی در افغانستان متوقف گردید. سال گذشته، مقامات طالبان و ترکمنستان اجرای این پروژه را در خاک افغانستان از سر گرفتند. طالبان اعلام کرده که از این پروژه سالانه ۴۰۰ میلیون دالر درآمد کسب خواهند کرد.