افزایش ۳ برابری درآمد دهاقین افغان بابت کشت خشخاش
سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر ایران ضمن تحلیل گزارش سازمان ملل متحد تحت عنوان «بررسی کشت خشخاش در افغانستان» گفت: براساس گزارش منتشرشده توسط سازمان ملل متحد، میزان درآمد کشاورزان افغانستانی در سال گذشته میلادی بابت کشت تریاک، به یکباره ۳ برابر شده و بیش از ۴ میلیارد دالر برآورد میشود؛ اما بخشی از این افزایش ۳ برابری ناشی از افزایش ۳۲ درصدی کشت و افزایش قیمت مواد مخدر در سال گذشته است.
امیرعباس لطفی در گفتوگو با رسانه های ایرانی، با اشاره به آخرین وضعیت تولید مواد مخدر در افغانستان، گفت: با وجود حکم ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، بررسیهای به عمل آمده حاکی از آن است که همچنان تولید و کشت مواد مخدر در افغانستان صورت میگیرد. چرا که در ماه عقرب سال ۱۴۰۱ سازمان ملل متحد با انتشار گزارشی تحت عنوان «بررسی کشت خشخاش در افغانستان» از افزایش ۳۲ درصدی سطح زیرکشت تریاک خبر داد و گفت میزان سطح زیرکشت به ۲۶۶ هزار هکتار رسیده است.
وی افزود: گزارشات سازمان ملل متحد حاکی از آن است که افغانستان علاوه بر تولید تریاک و مشتقات آن، به یکی از عمدهترین تولیدکنندگان مواد روانگردان و به طور خاص متآمفتامین (شیشه) تبدیل شده و به عبارتی این کشور از سه سال گذشته جهش بسیار شدیدی در زمینه تولید مواد روانگردان داشته است.
مدیرکل دفتر روابط امور بینالملل و سخنگوی ستاد مبارزه با موادمخدر ایران با اشاره به انتشار گزارش دیگر سازمان ملل متحد در زمینه تولید مواد مخدر در افغانستان، گفت: چند روز گذشته سازمان ملل متحد گزارشی تحت عنوان «بررسی کشت خشخاش در افغانستان» منتشر کرد؛ این گزارش کاهش ۹۵ درصدی تولید تریاک و سطح زیرکشت و مشتقات آن را نشان میدهد.
لطفی اضافه کرد: چنانچه واقعا میزان سطح زیرکشت مواد مخدر در کشور افغانستان کاهش یافته باشد، ایران از این موضوع استقبال میکند؛ اما همچنان قاچاق مواد سنتی همچون تریاک و مواد روانگردان از سوی کشور افغانستان در حال وقوع است. در این میان، برخیها، این قاچاق را ناشی از وجود مواد مخدر در انبارهای افغانستان عنوان میکنند.
وی تاکید کرد: چنانچه میزان کاهش کشت و تولید مواد مخدر در افغانستان صحت داشته باشد، باید این ادعا را در کف میدان، یعنی مرزهای مشترک با افغانستان و پاکستان ببینیم. این بدان معنی است که در سال آینده شاهد کاهش جدی قاچاق مواد مخدر باشیم. البته قطعا این مساله مشروط بر این است که دهاقین افغان در سال آتی مجددا به کشت و تولید مواد مخدر روی نیاورند.