حوت 14, 1401 14:01 Asia/Kabul
  • افزایش سرقت های مسلحانه نتیجه ناکارآمدی محکمه های صحرایی

سرقت های مسلحانه در روزهای اخیر در بخش های مختلف کشور افزایش یافته است و به یک چالش امنیتی برای شهروندان تبدیل شده است.

به گزارش تلویزیون سحر افغانستان و به نقل از شفقنا، دست کم در دو روز اخیر سارقان مسلح دو نفر را در شهرهای کابل و قندهار، کشته اند.

بر اساس گزارش منابع محلی، سارقان مسلح صبح امروز یک مرد جوان را در منطقه «کوتل خیرخانه» در شمال کابل تیرباران کردند و موتر او را با خود بردند.

این جوان 25 ساله از ساکنان ولایت کاپیسا بوده است و دزدان برای اینکه موترش را بدست بیاورند، او را کشتند.

دیروز نیز سارقان مسلح یک تاجر را در شهر قندهار در جنوب کشور کشتند و بیش از دو میلیون کلدار پاکستانی او را با خود بردند.

این تاجر از ساکنان ولایت جنوبی هلمند بوده است و برای خرید اموال تجارتی به شهر قندهار آمده بوده، اما هدف دزدان مسلح قرار گرفته و کشته شده است.

مسئولان امنیتی گروه طالبان در افغانستان تاکنون در مورد رویدادی که صبح امروز در کابل اتفاق افتاد، اظهار نظر نکرده اند، اما رویدادی را که در شهر قندهار به وقوع پیوسته، تأیید کرده اند و گفته اند که در مورد آن تحقیق می کنند.

برخورد خشن طالبان پاسخگو نیست

گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، تلاش کرده اند که با «اعمال زور» و «خشونت» این کشور را کنترل و امنیت سراسری را تأمین کنند.

اما با وجود این، همه روزه مواردی از سرقت های مسلحانه، انفجار، قتل های مرموز و آدم ربایی در ولایت های مختلف افغانستان گزارش می شود.

گروه طالبان برای مبارزه با سرقت های مسلحانه و غیر مسلحانه، در مواردی که توانسته اند سارقان را دستگیر کنند، آنها را بر اساس قوانین نافذ افغانستان مجازات نکرده اند.

این گروه به جای مجازات قانونی سارقان و تلاش برای تأمین امنیت شهرها و ولایت ها، سعی کرده است که سارقان را بیشتر «تشهیر منفی» کند.

آنها در این راستا، بارها سارقان را در شهرهای مختلف و در ملأعام، به صورت تحقیرآمیز گردانده اند و در مواردی صورت آنها را سیاه کرده اند.

علاوه بر این، مواردی نیز گزارش شده است که گروه طالبان در «محاکم صحرایی» که برگزار می کنند، برای سارقان از مجازات «قطع دست» نیز استفاده می کنند.

این مجازات بدون طی مراحل قانونی و بدون اینکه مطابق قوانین کشور برای متهم فرصت دفاع و حق داشتن وکیل مدافع داده شود، انجام می شود.

اما با وجود همه این ها، سرقت های مسلحانه و غیرمسلحانه در افغانستان از بین نرفته است و به نظر می رسد که خشونت و اعمال زور گروه طالبان، کارساز نبوده است.

ریشه مشکل را از بین ببرید

شهروندان افغانستان می گویند که سرقت از جمله جرایمی است که نمی شود آن را با «اعمال خشونت»، «تشهیر منفی» و «محاکم صحرایی» از بین برد.

آنها می گویند که برای «ریشه کن» کردن پدیده سرقت در این کشور، باید عوامل آن شناسایی و این مسئله از ابعاد مختلف، ریشه یابی شود.

بسیاری از شهروندان به این باور هستند که «فقر شدید» و «بیکاری» از عوامل اصلی افزایش سرقت در کابل و شهرهای مختلف افغانستان است.

با تسلط دوباره گروه طالبان بر افغانستان، میزان فقر و بیکاری در این کشور به صورت بی پیشینه افزایش یافته است و به گفته سازمان ملل متحد، اکنون این کشور با «بزرگترین بحران بشری جهان» مواجه است.

علاوه بر این، بسیاری از شهروندان سرقت های مسلحانه را کار افراد گروه طالبان می دانند و می گویند که اکنون بجز افراد این گروه، کسی دیگری در این کشور اسلحه ندارد.

آرین، یکی از شهروندان افغانستان در فیسبوک و در واکنش به قتل یک جوان در کابل از سوی سارقان مسلح نوشته است که « جز طالب کسی در این شهر مسلح نیست اگر‌مسلح هم بود خلع سلاح شد حالا به خوبی می توان دید که این افراد ناشناس مسلح کی ها هستند.»

یکی دیگر از شهروندان افغانستان نیز در رابطه به قتل افراد توسط دزدان مسلح نوشته است که «دزدان مسلح نگویید، طالبان مسلح بگویید.»

شهروندان افغانستان به این باور هستند که برای از بین بردن جرایم جنایی در شهرها و ولایت های افغانستان، به ویژه سرقت، باید فقر و بیکاری از بین برود و زمینه کاریابی برای همه شهروندان بدون تبعیض و تعصب فراهم شود.

آنها می گویند که گروه طالبان تاکنون قادر به حل معضلات اجتماعی در افغانستان نبوده اند و برخلاف ادعای خود، نتوانسته اند امنیت و آرامش را در این کشور تأمین کنند.

تگ